mandag 18. oktober 2010

Fetsund Lenser


Høsten er en spennende tid for fotografering med fascinerende lys og farger. På denne tiden av året endrer ofte lyset seg fra minutt til minutt, spesielt tidlig på kvelden. Jeg har brukt en del kvelder i området rundt Fetsund lenser denne høsten for å forsøke å fange lyset og stemningen på dette gamle fløtingsanlegget. Er man ute til rett tid kan det være mange fine motiver i skumringstimen. Ofte kan det være spennende og kombinere naturlig og kunstig lys som på bildet over og de to under.Tømmerfløting var en grunnleggende virksomhet for trelastindustrien som skulle bli en av Norges første store bærende industrier. Strategisk beliggende rett nord for Øyeren ble Fetsund Lenser et av de sentrale fløtingsanlegg i Glommavassdraget, og blant de største i Norge. Fra opprettelsen i 1881 til siste fløtingssesongen i 1985 var Fetsund Lenser en arbeidsplass av stor betydning for regionen.

Fløtingsanlegget er bevart slik det sto ved nedleggelsen i 1985 og Fetsund Lenser er i dag fløtingsmuseum og Nasjonalt industrielt kulturminne. Mesteparten av anlegget er utendørs og tilgjengelig for besøkende hele døgnet. Her kan man ferdes på flåtegangene (Flytende fortau) og kikke på de gamle båtene som slepebåten Mørkfoss og mindre varpebåter. Flere av båtene er bygget på Fetsund Lenser.
6 kommentarer:

 1. Vel anvendt tid nede på lensene! Vi får prøve å fåp til en billedkveld med det første?
  Hilsen Øystein

  SvarSlett
 2. Hei Henrik

  Etter å ha prestentert et flott knippe med knall bilder i forige innlegg til fjells så er det sikkert kjekt å jobbe med litt annet og.
  I dette innlegget har du jobbet med motiver jeg ikke har brukt så mye tid på men det er så apsolutt til inspirasjon for det ble flere fine bilder med med en bit av lensene's historie.

  Ha en fin kveld

  Mvh Rune

  SvarSlett
 3. Rett og slett nydelige bilder. Godt gjennomført !!!

  SvarSlett
 4. Spennende og annerledes motiver! Artig å se! Veldig bra bruk av hdr.

  SvarSlett
 5. Hei og takk for tilbakemeldinger.

  Øystein: Ja vi må få til en bildekveld snart.
  Rune: Det er gøy og variere litt, motiver som jeg viser her synes jeg det er gøy å jobbe med. Her kan jeg planlegge motiver og vinkler for så å vente på de rette lysforholdene.
  Tom og Jan: Gøy og høre at dere synes det er både nydelig og annerledes. Jeg har benyttet HDR på alle bildene. Men har forsøkt å få det dynamiske omfanget i motivene HDR gir meg uten at bildene skal få det typiske "glorete" HDR utseende. Føler jeg har fått til akkurat det på en brukbar måte.

  Henrik

  SvarSlett
 6. Thank you for sharing
  This fabulous work with us
  Good creations

  SvarSlett