lørdag 27. november 2010

Stålis


Makan til forhold skal du lete lenge etter. De som ikke har opplevd og suse avgårde på svart og speilblank stålis på markaskøyter har gått glipp av en stor naturopplevelse. Dagens tur gikk til innsjøen Lyseren i Enebakk kommune, et vann hvor isen normalt legger seg sent. Men med siste ukes strenge kulde satset vi på at isen akkurat hadde lagt seg. Og makan til fullklaff skal du lete lenge etter. Isen lå som et speil, svart og blank, totalt urørt og tykkelsen var fra 4 til 6 cm.


Når isen er såpass tynn som idag er det viktig å ta sine forholdsregler. Ispigger rundt halsen og kasteline for å hjelpe hvis uhellet skulle være ute er standardutstyr. I tillegg er det til stor hjelp å ha en isstav. Det er en kraftig stav som du enkelt kan slå i isen og kontrollere tykkelsen.


Her har Bent hakket seg gjennom isen med isstaven og konstaterer at det er rundt 5 cm.


8 kommentarer:

 1. Wow, det var blank is! Men jeg tror jeg hadde ventet noen cm til, er skeptisk til mine 90+ kilo på 4-6cm.

  SvarSlett
 2. Herlig Henrik!! Blir litt sugen igjen nå, kjenner jeg. Her oppe i Femundområdet er vi inne i en mellomperiode, håper det blir noen dager med god is når Femunden legger seg. På de andre sjøene har det kommet noe snø, så det er ikke forhold lenger der nå. Du får kose deg så lenge du kan! :-)(Fine skildringer forresten)

  SvarSlett
 3. Flotte bilder, ikke ofte man opplever slike forhold. Jeg har opplevd det en gang, spesielt å kunne gå på "vannet" og se bunnen under deg. Det øverste bildet ble skikkerlig tøft, ta vekk skøytene og stavene, og det ser ut som han har lært seg kunsten å gå på vann :)

  SvarSlett
 4. Knall tøffe isbilder.
  Jeg er meger skeptisk selv om vekta mi er kun 60k på 4-6cm islag.
  Første bilde kunne vært kjempe flott landskap i seg selv.

  mvh duy

  SvarSlett
 5. Prøvde meg med hockeyskøyter på Varsjøen for en uke siden, men det var litt vel mye snø. Hvor kjøper du sånne "skruskøyter"?

  SvarSlett
 6. Hei Henrik!

  Kan ikke huske sist jeg gikk på skøyter. Jeg kan ikke ha vært mer en i 10 års alderen. Ser fantastisk artig ut å gå på slike forhold. En stor naturopplevelse kan jeg tenke meg!

  Knut Børge

  SvarSlett
 7. Takk for kommentarer! Med så blank og fin is er det en stor naturopplevelse og skli avgårde, bare synd de gode periodene er så korte. Et døgn etter disse bildene er tatt kom snøværet over Østlandet og den svarte stålisen er historie for denne sesongen:-( Øystein du får kjøpt turskøyter på Oslo Sportslager, eller dra til Charlottenberg hvor de har bra utvalg til lave priser!!

  SvarSlett
 8. Woow, fantastic shot!!!

  Frank, Barcelona

  http://balapertotarreu.blogspot.com

  SvarSlett