mandag 16. mai 2011

Værtegn

Et gammelt værtegn sier at svalene flyr lavt når det blir dårlig vær. Jeg trengte ikke se på svalene for å se at det ble dårlig vær da jeg var på Øyeren for noen dager siden... Men det er faktisk noe i det ordtaket. 


For svalene jager insekter og de flyr i den høyden insektene fins. Insekter er vare for fuktigheten i lufta. Faller det nedbør, går de i dekning. Øker fuktigheten i et luftlag, vil insektene søke til et tørrere luftlag, som regel i lavere høyde. I en situasjon der været er i ferd med å endre seg fra tørt vær til nedbør, kan omslaget ofte skje i høyere luftlag før vi merker noe til det ved bakken. Insektene begynner å fly nærmere bakken og svalene søker etter.

Jeg ønsker alle som følger bloggen min en strålende 17. mai feiring. Håper dere unngår regnbyger av den typen dere ser over:-)

5 kommentarer:

 1. Heisann!

  Et bilde som sitter godt i svart/hvitt. Stemningen kommer mer frem og viser gråværet på en fin måte. Og den enslige svala kan nok tenke seg bedre tider. En herlig stemning, dette her! Ha en flott 17.mai!

  Hilsen Svein E.

  SvarSlett
 2. Du får ha en fin 17 mai du også,bildet ditt kunne like gjerne vært tatt i Tromsø i dag.

  ketil

  SvarSlett
 3. Flott bilde som beskriver det kjente værtegnet på en utmerket måte. Skulle imidlertid gjerne sett svalen litt større...

  Mvh
  Aleksander

  SvarSlett
 4. Hei

  Takk for tilbakemeldinger. Skiftende vær er spennende fotovær som gir stor variasjon i lys og motiv. Svart/hvitt fremhever som Svein nevner gråværet fint. Ja Aleksander, skulle gjerne hatt svalen litt større i bildet, men da hadde jeg måtte brukt kraftigere optikk som hadde fratatt meg muligheten å få med hele landskapet og skyene.

  Mvh Henrik

  SvarSlett
 5. Kan du et gammelt værtegn? Som er usant?

  :D

  SvarSlett