lørdag 15. oktober 2011

Slora Mølle

Høsten har for alvor festet grepet og korte kvelder setter klare begrensninger for en hobbyfotograf. For min egen del løses det med å oppsøke motiver i nærmiljøet for å få utnyttet de korte kveldene. Den siste uka har vi hatt fint vær på Østlandet og spennende lys rundt solned-og soloppgang. Dermed satt jeg av en kveld ved Slorafossen og Slora Mølle i Blaker med kamera på stativ og lange lukkertider.

Møllevirksomheten i Slorafossen er så gammel at ingen sikkert vet hvor lenge, men vi vet at det har vært sagbruk ved Slorafossen helt fra 1500-tallet. Slora som moderne mølle ble anlagt i 1750 av Gudmund Hansen Thoreid. I ungdommen kom han til Hareton i Aurskog som dragon, men som omkring 1740 bosatte seg på Slora. To ganger har Slora mølle brent ned til grunnen. Første gang i 1897 og annen gang i 1908. Slora mølle står i dag slik den ble oppført i 1908 i 2 ½ etasje med ca. 100 m2 gulvflate. Møllas første etasje inneholder trans-misjonene og en frørensemaskin. I annen etasje er det en steinkvern for maling av formel, valsestol og skallemaskin. I lofts-etasjen er sikteanlegget for valsestolen og heisanordningen for kornsekkene. Til anlegget hører det også en dam med demning av betong og naturstein. Fra dammen fører et ca. 35 meter langt trerør ned til turbinen. Olav Kristiansen var siste eier av Slora mølle som han drev helt fram til sin død i 1961.

Legger ut to varianter av samme motiv, et i farge og et i svart / hvitt. Trodde dette skulle være et motiv som ville passe i svart / hvitt, men synes det ble finest i farger. Har brukt Lee filter på begge bilder, 1 stk ND 09 for lengre lukkertid og 1 stk ND 09 gradert for å balansere lyset mellom himmelen og forgrunnen.Canon Eos 7D. 10-22mm på 10mm. Blender 18 og lukkertid på 12 sekunder. Iso 100

Canon Eos 7D. 10-22mm på 13mm. Blender 13 og lukkertid på 25 sekunder. Iso 100

Kilde: Blaker og Sørum historielag som holder dette flotte kulturminne ved like.

6 kommentarer:

 1. Fy flate så vakkert!!! Nydelig når vannet blir som bomull og ligger der svevende i motivet. Flott.

  SvarSlett
 2. hallo Henrike,
  Brillant photograp's. Thanks to google translator I can read where you made this photo's and understand the background story.
  Have a nice week.
  Marijke

  SvarSlett
 3. God kveld.

  Enig med deg, jeg liker også bildet med farger best. Du får taket på bruk av graderte filtere ser jeg.

  Kåre

  SvarSlett
 4. S/hv tilfører ikke noe her, men fjerner kveldshimmelen som jo er det som hever fargebildet. Regner med du har brukt avtonet gråfilter her; mye bedre enn HDR.

  Øystein S

  SvarSlett
 5. Henger meg på resten her. Fargebildet er absolutt best i mine øyne. Utrolig vakkert bilde!

  SvarSlett