lørdag 29. oktober 2011

Fisheye – Bare et leketøy?

I kreative stunder har jeg rett som det er savnet å ha et fisheyeobjektiv i fotosekken, men aldri kjøpt noen da jeg har følt at det blir for sært. Men nå som Canon har kommet med en fisheyezoom tenkte jeg at det måtta da være langt mere anvendelig enn en fast fisheye.  
I august 2010 lanserte Canon sin nye EF 8-15mm f/4L USM med 180 graders bildevinkel. Endelig en fisheyezoom som ville ha et bredere bruksområde enn en vanlig fast Fisheye. Men det drøyde nærmere et år før det var tilgjenngelig på det Norske markedet. Men endelig i august kom det nye vidunderet på lager hos FotoVideo og jeg var lynraskt på plass for å sikre meg et eksemplar. Etter den lange ventetiden var forventningene skyhøye når jeg for første gang monterte den på kamera. I starten var det kjempemorsomt å ta nærbilder av familiemedlemmer som ble rare i fjeset og fikk kjempeneser, men denne moroa varte ikke lenge og den første entusiasmen gikk etter hvert over i skuffelse. Jeg konstaterte raskt at fisheye ikke er et objektiv som gir deg kule bilder når det brukes uten mål og mening. Men nå har jeg hatt det noe måneder og setter mer og mer pris på dens særegne egenskaper. Dette er og blir et objektiv for spesielt intresserte og jeg innrømmer at det ikke blir mye brukt. Fordelen er at det får meg til å tenke annerledes og jeg har mange ideer på hva jeg kan bruke det til i tiden fremover.
Her et knippe bilder tatt med Canon EF 8-15mm f/4L USM så langt.    

 9 kommentarer:

 1. Hei. Jeg har brukt fisheye en del gjennom de 5-6 siste årene. En av de aller fineste mulighetene, er å "defishe" bildene etterpå, slik at en får et mer normalt vidvinkelbilfde med ekstremt stor bildevinkel. Har du forsøkt det?
  Jeg liker bildene fra kornåkeren best, kanskje spesielt det siste, der effekten ikke er så voldsom. Bildet med stjernehimmel er også fint, men hadde tjent på kortere lukkertid slik at stjernene hadde blitt punkter.

  SvarSlett
 2. Kjempestilig spør du meg, men jeg er jo ingen ekspert da :-) Artig portrett og stjernebildet var helt nydelig!

  SvarSlett
 3. Nesevis dame du har...

  Enig med Øyvind i at det siste kornåkerbildet var best, etterfulgt av nattopptaket. Jeg synes det er sjelden at fisheyeeffekten blir noe annet enn bare en effekt. Vet ikke helt hva Øyvind mener med defishing, men hvis det er snakk om oppretting i Photoshop vil en vel samtidig måtte beskjære?

  SvarSlett
 4. Stemmer det, Øystein. En strekker hjørnene, og dermed må det beskjæres for å få tilbake et rektangulært bilde. Dermed blir også bildevinkelen mindre, men fremdeles er den ekstremt vid. Det kan gjøres automatisk i f eks Capture NX2, men jeg foretrekker å gjøre det manuelt i Photoshop. Jeg synes jeg har bedre kontroll da. Her er et eksempel på et bilde som er defished. Det originale fisheyebildet ligger som versjon 2: http://foto.no/cgi-bin/bildekritikk/vis_bilde.cgi?id=386739&imageoffset=17&utvalgid=9

  SvarSlett
 5. Kornbildet er jo knallbra. Det er bevis nok til at man bør ha en fisheye i veska hehe ;)
  Flott serie
  mvh
  Håvard

  SvarSlett
 6. Hei og takk for tilbakemeldinger.

  Ser at det er det nederste kornåkerbildet de fleste liker, det er også min favoritt. Tett etterfulgt av stjernebildet. Er enig med deg Øyvind at bildet hadde tjent med kortere lukkertid med tanke på stjernene. Prøvde det også med da fikk jeg ikke den fine effekten med det tynne skylaget. Har ikke i noe særlig grad prøvd å "defishe" bildene, men det skal så klart testes.

  Mvh Henrik

  SvarSlett
 7. Mange fine bilder. Blir jo spesielle bilder med et slikt objektiv. Får vente i spenning til du poster bilder tatt med aktuelle objektiv neste gang.
  Ha en fin fotouke.

  ketil

  SvarSlett
 8. Har selv tenkt på dette objektivet, men ofte tenkt om jeg virkelig trenger det eller om det bare blir liggende etterhvert.

  Synes du har fått noen veldig flotte bilder ut av det.
  Bildene av stråene var veldig flotte, likte begge versjonene og bilde av nattehimmelen var også topp!

  Ha en flott fotouke!

  SvarSlett