torsdag 14. januar 2010

Årets beste bilder - 1

Årets beste bilder, ja da mener jeg for året 2009. Hva er et bra bilde? Nei det er ikke alltid så lett å svare på. Hvilken bilder skal jeg presentere som årets beste? Bildene som har gjort det bra i fotokonkurranser? Ja de har så klart kvaliteter, men er ikke nødvendigvis de beste. De bildene jeg har svettet mest for, eller kanskje de motivene jeg har drømt lengst om å få festet på brikka... Jeg trenger ofte litt tid på å finne de beste bildene, de bildene jeg synes er best etter første gjennomgang etter en tur faller ofte igjennom. Mens andre bilder som ikke skiller seg ut ved første øyekast kan vise seg å ha skjulte kvaliteter i mine øyne. Dette oppdager jeg gjerne over tid da det er enkelte bilder jeg stadig vender tilbake til. Her kommer et lite knipppe av de bildene jeg mener er av de beste fra vinteren 2009.

Dette motivet fra Mangenskogen 15. januar synes jeg er spennende. Der er overvann på en innsjø som har fryst samtidig med at det har vært vind. Det har skapt spennende mønster med luft mellom det fryste overvannet og isen på innsjøen under. Canon Eos 50D, 24-70mm/2,8. Blender 5,6 og 1/60 sek. Iso 250.

Dette bilde av fjelltelt på Dovrefjell 13. mars 2009 var på mange måter et planlagt motiv. Teltene ble satt opp med tanke på nattfotografering og plasert med tanke på å få fin bakgrunn. I tillegg var turen lagt til en periode uten sjenerende månelys. Denne typen fotografering er tidkrevende og det kan være et tiltak å sette opp utstyret i kulda på kveldstid etter en lang dag på fjellet. Men belønning er spennende bilder. Canon Eos 50D, 10-22mm. Blender 5,6 0g 17 minutters lukkertid, men belysningen i teltet var bare på i ca 90 sekunder. Hadde lyset i teltene stått på hele eksponeringen ville teltene fremstått svært overeksponerte.

Dette er akkurat som fjellteltene et planlagt motiv. Jeg hadde lenge tenkt at det ville være spennende å fotografere en skøyteløper underifra og gjennom isen. For de som lurer så er isen ca 20 cm tykk. Ikke noe avansert bilde når forholdene og utstyret er det rette. Har benyttet et canon G9 men undervannshus, montert på stativ og benyttet selvutløser.

Et enkelt motiv av en skøyteløper, men jeg liker det. Canon Eos 50D, 24-70mm/2,8. Blender 10, 1/640 sek. Iso 200

Fossekall, kåret til Norges Nasjonalfugl i 1963. Et enkelt og annerledes motiv med få farger og elementer. Fuglene sitter diogonalt og skaper en fin balanse. Bilde er tatt 1. mars 2009 ved i Glomma ved Bingsfossen. Canon Eos 50D, 500mm/4,5. Blende 5,6, 1/800sek. Iso 200.

9 kommentarer:

 1. Absolutt flotte bilder du presenterer her. Mener å huske at noen har vært på trykk i et blad.

  Skal jeg velge ett som favoritt, så blir det nok bilder nr 2

  mvh Knut Børge

  SvarSlett
 2. Hei

  Jo takk skal du ha. ja fjellteltene har du nok sett tidligere både som rundevinner i fotojakt og på trykk i villmarksliv. Dette er absolutt en av mine favoritter også. Tror forresten skøytebildet også har vært på trykk...

  Mvh
  Henrik

  SvarSlett
 3. Gratulerer med årets bilde i rb.no!

  Vi har sett på bloggen din på skolen, og vi synes det er veldig gøy å se de flotte bildene dine! Vi tar gjerne et fotokurs :)

  MVH
  Sara, lærer på Riddersand

  SvarSlett
 4. Grattis m seiern Henrik.. Flott bilde.. !!

  SvarSlett
 5. Hei Sara. Koselig at dere følger med på bloggen, skal prøve å være flink til å oppdatere i tiden fremover.. Kan alltid bidra med litt veiledning og tips for bedre naturbilder:-)

  Mvh Henrik

  SvarSlett
 6. Hei Stig. Takk for gratulasjon:-))

  Henrik

  SvarSlett
 7. Jeg mener også å ha sett det teltet før :) Strøkne bilder Henrik!
  Hilsen Tor-Harald

  SvarSlett
 8. Takk for det Tor-Harald! Ja du har vel hatt noen vinternetter i dette teltet...

  Mvh Henrik

  SvarSlett
 9. Kjempefine bilder!! Mine favoritter er nærbildet på gressoppen og snøfuggen. Men teltbildene ser varme og koselige ut, mitt i den kalle snøen. Gir noen tanker....
  Mvh Nina

  SvarSlett