torsdag 24. november 2011

Østmarka Naturreservat

Østmarka Naturreservat er et fantastisk villmarksområde bare noen kilometer i luftlinje fra Oslo sentrum. Et fantastisk område med gammel urørt skog og spennende fauna. Det trolske høstværet med svakt lys og tåke vi opplever om dagen gjør det ekstra spennnede og ferdes og fotografere i gammmelskogen.

Områdene rundt Kytetjernene er blant mine favotittflasser i reservatet. 
Østmarka naturreservat er Norges største verneområde i lavlandet Østafjells. Vedtatt opprettet av regjeringen desember 1990 og senere utvidet til nå18km2.

Her deler av den gamle tømmerrenna som ligger langs bekken mellom Nordre Krokvann og Røyrivann.
Størstedelen av reservatet ligger i Rausjømarka og eies av Oslo- , Lørenskog- og Rælingen Kommune . Alle har de heldigvis råd til å la det ligge uberørt. Området er valgt vernet for å bevare den uberørte urskogen med i hovedsak barskog, hvor det i svært liten grad har blitt hogd eller hvert gjort mange tekniske inngrep på flere hundre år. Det heter også i formålet med fredningen at området har plante og dyreliv som er typisk for denne delen av Oslomarka og dermed av særskilt betydning.


Samme som bildet over men litt lengre opp i bekken.

Reservatet strekker seg sørover langs Dæliseterfjorden, østover til Nordbysjøen og langs hele Nordre Krokvann helt ned til Røyrivannskoia. Området har mye vill uberørt skog og en spennende fauna. Det kan være kronglete å ta seg fram, men det er litt av en opplevelse! Urskog, storsteinet ur, steile stup og mengder rotvelt og vindfall preger området.Fra Nordre Krokvann.

8 kommentarer:

 1. Veldig flott skrevet og god reklame for østmarka!

  Bilde nr 3 og 4 var helt topp!

  Ha en flott helg!

  Mvh
  Leiv Arne Åkset

  SvarSlett
 2. Er oppvokst med Østmarka som nærmeste nabo, så det er moro å se bilder herfra. Har også besøkt området du beskriver her og er enig i at det er et særdeles flott område å vandre i. Så min første mår bla der inne :-)
  De gamle tømmerrennene var kult å se igjen, de kjennetegner både Øst- og Nordmarka i mine øyne!
  Rune

  SvarSlett
 3. Flotte bilder fra urskogen. Viktig at slike områder tas vare på, det er ikke så mange av dem igjen.

  SvarSlett
 4. Hei!

  Herlig stemning fra skogen! Det er spennende å vandre i gammel og urørt skog. Og tåka får frem den litt mystiske stemningen i skogen.

  Hilsen Svein E. Børresen

  SvarSlett
 5. Hei Henrik.

  Dette høres ut som et naturområde helt etter min smak. Gammel og urørt skog er rene skattekistene å ferdes i! Flott innlegg med ditto fine bilder.

  mvh Knut Børge

  SvarSlett
 6. Takk for alle tilbakemeldinger. Ja dette er et spennende område for alle som liker vill og urørt gammelskog. Absolutt verdt et besøk!

  Mvh Henrik

  SvarSlett