lørdag 24. mars 2012

Nabokrangel i beverskogen

Jeg har benyttet en del tid på å fotografere og studere bever de siste årene, og stort sett en beveren en fredelig skapning. De lever i familiegrupper og bruker stort sett tiden de er utenfor hytta på å spise. Møtes to familiemedlemmer svømmer de gjerne mot hverandre snute mot snute for å hilse, av og til "reiser" de seg også opp i vannet og holder vennskapelig rundt hverandre. Men beveren er også revirhevdende og svært nøye på tomtegrensene! Kommer det en inntrenger går ikke beveren av veien for en skikkelig brytekamp, og det kan gå virkelig hardt for seg hvis partene er jevnsterke. I kampens hete benyttes alle knep og får de anledning hogger de hverandre med de kraftige tennene. 

Bildet under er fra sommeren 2011 og er den voldsomste og lengste kampen jeg har sett, de holdt det gående i flere minutter før kampen var avgjort. Motiv er her benyttet som oppslagsbilde i en reportasje om Bever i bladet Jakt & Fiske.
























Her en annen konfrontasjon hvor styrkeforholdet var mer ulikt. Den svakeste skjønner at den ikke har noen mulighet og trekker seg forholdsvis raskt tilbake.





















Normalt er beveren svært så fredelig og det er forholdvis sjelden det kommer til kamp som på de to øverste bildene.

16 kommentarer:

  1. Hei Henrik

    Dette var knallbra!!! Har aldri sett slik bilder før jeg så artikkelen din i Jakt og fiske,for en opplevelse og kikk det må ha vært når du appå til fikk festet det til brikka.
    Slike øyeblikk lever en lenge på:)

    Ha en fin helg og flotte fotodager fremover.

    Mvh Rune

    SvarSlett
  2. Heisann!

    Her smalt du til med skikkelige bilder av beveren! Det er ikke hverdagskost å få dem i slike situasjoner. Dette er bra!

    Hilsen Svein

    SvarSlett
  3. Fantastisk flotte bilder av beveren,sikkert en flott opplevelse.

    Ottar

    SvarSlett
  4. Hei Henrik!

    Ikke mange som har opplevd disse flotte situasjoner. Husket at vi hørte virkelig kraft slag på disse. Nr 1 er bare herlig med myggene som svermet rund.

    :) duy

    SvarSlett
  5. Råbra Henrik! En blir regelrett i godt humør og ikke minst inspirert av å se slike flotte naturfoto! Har vært på jakt etter gode beverbilder i lang tid. Jeg vet av flere revir i Velfjord, Brønnøy kommune, men har liksom ikke helt lykkes. Ser frem til å prøve igjen, med disse bildene som inspirasjon.:)

    Knut Børge

    SvarSlett
  6. De to øverste var virkelig bra!! Herlig når man får fanget slike situasjoner på brikka :-)
    Rune

    SvarSlett
  7. Hei og takk for tilbakemeldinger.

    Hyggelig at dere liker bildene, og ja det er en spesiell opplevelse å få en situasjon som dette på skuddhold av telelinsa. Men det er mange utfordringer rundt beveren, ikke minst at den er kvelds-og nattaktiv. På bildet øverst var det helt på grensen, måte opp på ISO 3200, noe som egenTlig er helt på grensen for mitt Canon 7D. Men nå har jeg nytt kamera som tåler høyere isoverdier så jeg gleder meg til beversesongen:-)

    Mvh Henrik

    SvarSlett
  8. Hei igjen Henrik!

    Har et par spørsmål til deg som er bevereksperten her inne.
    Var ute og gikk tur i går langs en stilleflytene elv der jeg kom over et parti med beverfelte trær. Totalt ca40-50 middels til større trær samt en del små,det var i et strekk på ca 500meter.(Alle er felt i løpet av de 12 siste mnd ser det ut som) Utfor dette strekket er det kun felt et par trær som jeg såg. Trålte elva som har en bredde på ca 7-10meter samt side kanalene hvor det og hadde vært stor aktivitet i den ene av de. Kanalene er ca 1meter i bredde. 5-600meter nedfor aktiviteten er det et vann med endel siv. Jeg fant ingen byggeaktivitet i elva/kanalene så spørsmålet er må den bygge seg en kvisthaug eller kan den grave ut boligen inn under elvkanten som her ganske høy uten at det er masse kvist og trær utfor?
    Pleier de å ha boligen i matfatet eller kan de frakte kvist over lengre strekk?
    Jeg er litt nysgjerrig på å finne ut av dette siden det trolig er først bever oppservasjonen her i komunnen:)

    Ha en fin dag!

    Mvh Rune

    SvarSlett
  9. Kjempeflotte situasjonsbilder som ikke dukker opp så ofte. Har håp om å treffe beveren i Nordre Øyeren til sommeren, men skal vel ha litt i overkant flaks for å oppleve dette :-)
    Mvh
    Kim Abel

    SvarSlett
  10. Hei Rune

    Høres spennende ut den lokasjonen du har funnet. Ekspert var nå å ta hardt men har lært meg litt om bever etterhvert. Beveren kan fint grave seg hus inn i elvebredden hvis forholdene ligger til rette. Ofte vil du se at det er mer pinner og kvist i nærheten av huset, men ikke nødvendigvis. Det er ofte vanskelig å finne ut hvor disse beverhusene er. Du må nok sette av litt tid nå på våren/forsommeren for å se hvor eventuelle bever dukker frem på kvelden. Lykke til:-)

    SvarSlett
  11. Knallbilde!

    Er de vant til støyen fra kameraet ditt?

    SvarSlett
  12. Hei Knut-Sverre

    Takk for tilbakemelding. De bryr seg lite om støyen fra kamera og i situasjoner som den over er de så opptatt med å fighte at de ikke får med seg stort av det som skjer rundt dem. Jeg bruker båt når jeg fotograferer bever da det er langt lettere å komme på bra fotohold vannveien enn fra land.

    Henrik

    SvarSlett
  13. Her var det en blogg med mange bra bilder.Bra beverbilder du serverer her. De to første er veldig bra.

    SvarSlett
  14. Herlige dyr disse beverne som jeg fortsatt har til gode å få sett in natura. Knallbilder!

    Espen

    SvarSlett
  15. Hei Laila og Espen

    Takk for tilbakemeldinger.
    Espen: Ser du er en del på farta. Du får ta kontakt hvis du er i nærheten av Oslo så kan jag fiske så du får både sett og fotografert bever in natura:-)

    Henrik

    SvarSlett