lørdag 28. juli 2012

Island - Del 3


Her kommer litt flere bilder fra Islandsturen tidligere i juli. Denne gang stemnings-og strandbilder. For en landskapsfotograf er mulighetene og motivene uendelig, det er nærmest bare å velge og vrake. Noe som er spesielt særegent er de kullsvarte lavastrendene og de store dønningene som slår inn fra Atlanterhavet. De tre øverste bildene er all tatt rundt Islands sørligste punkt mellom Vik og fjellet Dyrehòlaey. Bilde 4 er tatt litt lengre øst og er en del av det store lavafeltet Eldhraun som stammer fra vulkanen Laki som hadde utbrudd i 1783-84. Hele det enorme lavaområdet er i dag dekt med grønn mose.  Det siste bildet er tatt enda lengre øst ved Skeidararsandur, et stort område men mange breelver fra Europas største isbre Vatnajökull.






søndag 22. juli 2012

Island - Del 2, Is

Kraftige dønninger brekker isfjellene fra Vatnajökull opp i mindre biter og skyller dem på land på de svarte lavastrendene.
Som navnet sier er det en del is på Island, og du finner flere av Europas største isbreer på denne forholdsvis lille øya. Sørøst på Island ligger den største av dem alle nemlig Vatnajökull. Flere av brearmene til den enorme isbreen strekker seg nærmest helt ned til hovedveien. En av de aller flotteste plassene er lagunen Jökulsarlon som er full av isfjell som kalver av brearmen Breioamerkurjökull.  De fleste bildene under er fra dette område men har også med at par bilder tatt på toppen av Europas nest største isbre Langjökull.

Kraftige dønninger brekker isfjellene fra Vatnajökull opp i mindre biter og skyller dem på land på de svarte lavastrendene.

Her fra Jökulsarlon hvor man kan kjøre rib eller amfibiekjøretøy mellom isfjellene


Vi valgte en hurtiggående rib bort til kanten av isbreen.

Isfjell på størrelse med en tre etasjers boligblokk som flyter rundt i islagunen

Brevandring på Vatnajökull

På Island kan man nærmest kjøre over alt hvis bare kjøretøyer er tilpasset forholdene. Vi satt på med denne enorme 8 hjuls trekkeren til toppen av isbreen Langjökull.

Utsikt fra toppen av isbreen Langjökull


lørdag 21. juli 2012

Island - Del 1


Etter en uke på Island har det blitt litt bilder. Dette var ikke noe ren fototur, men en ferietur med min datter på 11 år. Vi har som turister flest besøkt mange av de kjente severdighetene man bare må få med seg på første besøk til Island. Da snakker vi først om fremst om fosser og varme kilder. Vi hadde et helt utrolig vær, mer eller mindre sol hele uka. Dermed har det blitt veldig mange pene ”postkortbilder” på denne turen. Med andre ord veldig bra ferievær, men ikke alltid like spennende fotovær :-)

Flere blogg innlegg med andre motiver fra turen vil komme fortløpende.
 
Seljalandfossen, lett tilgjengelig og klassisk foss sør på Island med fritt fall på 60 meter

Skogarfoss ligger enda litt lengre sør enn Siljalandfoss og er 25 meter bred og har fritt fall på ca 60 meter.

Geysiren Strokkur som med få minutters mellomrom sender kokende vann 25 til 30 meter i lufta er blant Islands mest besøkte attraksjoner.

Her "bobla" til geysiren Strokkur et tiendels sekund før spruten kommer.

I hele området rundt Strokkur bobler og damper det av varme oppkomme.

Et besøk til Den Blå Lagune og et bad i det turkisblå vannet bør man få med seg.

Utsikt over en av de svarte strendene helt sør på Island

Utsikt mot Vik helt sør på Island.

Kildevann som strømmer ut fra lavaen danner det eiendommelige fossefallet Hraunfossar.

søndag 8. juli 2012

Fantastiske Rondane

Rondane Nasjonalpark er et område som alltid har fascinert og jeg vender stadig tilbake til forskjellige årstider. Rondane er vilt og preges av sine høye topper, ialt ti over 2000 meter. Men Rondane er først og fremst et utrolig flott fjellområde som også er forholdsvis lett tilgjengelig fra mange kanter. I juni satte jeg av noen dager til landskapsfotografering i Rondane og lot vær og vind føre meg ditt jeg følte for. Under følger et lite knippe av bildene fra denne turen.

Storulfossen eller Brudesløret som er det lokale navnet er utvilsom Rondanes flotteste fossefall. Her fotografert sent på kvelden etter solnedgang.

Her Storulfossen fotografert fra en annen vinkel tidligere på kvelden. Har her benyttet HDR

Solnedgang over elven Store Ula

Juni er som vår å regne i høyfjellet, her ligger det fortsatt litt is igjen på Rondvatnet (1167 moh)

Døråldalen en sommernatt

Elven Døråe med Digerronden (2016 moh) i bakgrunn

En nydelig sommerdag i Døråldalen i Rondane, i forgrunn elven Bergedalsbekken.

Legg til bildetekst