torsdag 30. september 2010

Fetsund ikveld etter solnedgang

Utsikten fra Fetsundbrua og utover Glomma rett etter solnedgang ikveld. (Ja litt modifisert da). I forgrunn Fetsund Lenser. Høsten er en fantastisk tid.

Klikk på bildet for å se det i større format!

lørdag 25. september 2010

Dovre mer enn Snøhetta og moskus



Dovre er langt mer enn Snøhetta og Moskus. Ja nå har jeg ikke hatt noen bilder av moskus her på bloggen fra siste helgs tur, men det kommer. Det var moskus som var hovedfokus for turen ikke landskapsfoto, men noen landskapsbilder ble det allikevel. For min egen del er det sånn at jeg mange ganger bestemmer meg før jeg drar på tur for hva jeg skal fokusere på. Noen ganger endre forholdene seg, men ofte holder jeg meg til fokusområdet. Med fokus på bestemte områder eller tekniker synes jeg selv at jeg får langt bedre bilder. Så vedlagte landskapsbilder er ikke så bra gjennomført som jeg kunne ønske, for jeg ser i ettertid at flere av motivene har langt større potensiale enn hva jeg har fått ut av dem.



Elva Svone med Svånåtindan i bakgrunn.
Svånåtindan.
Rovfugl (Fjellvåk?) ved foten av Snøhetta.
Elg i nærheten av Fokstumyra

onsdag 22. september 2010

Reinsdyr og Lemen


September er topptid for fjellfoto. Høstfarger, klar luft, snøkledde fjell og fargerike daler, sjelden er fjellet vakrere. Sist helg var det Dovre som var reisemål men da Kåre foreslo at vi reiste en dag tidligere for å få med reinsdyrslakting på Valdresflya var jeg ikke vanskelig å be. På fredag morgen viste værgudene seg fra sin beste side, klarvær og et par minusgrader. Dermed bar det opp på til samlingsplassen for reinen for å være på plass i god tid før soloppgang. Bilder ble det og spesielt timen rundt soloppgang ga spennende lys og fotoforhold. Målet mitt var å ta bilder med bevegelse, enten panoreringer eller bare bevegelses uskarphet. Under følger noen av bildene.

Klikk på bildene for å se de i større format!





Etter hvert som sola fikk bedre tak og lyset for reinsdyrfotografering ble mer og mer kjedelig gikk jeg over til et litt mindre kryp. Det er nemlig smågnagerår i år og jeg hadde sett flere lemen mellom steinene. Det tok ikke lange tiden før jeg fant en lemen som var litt mer samarbeidsvillig enn de andre, dermed ble det en time på magen i et forsøk i å feste denne lille gnageren til minnebrikka. Ikke helt enkelt, men med litt tålmodighet ble jeg etter hvert belønnet med noen situasjoner.


mandag 6. september 2010

Norges beste utsikt!

Denne helgen ble det topptur til Gaustatoppen (1883 moh.) med gode venner. Fra Stavsro hvor vi parkerte var det drøye 2 ½ timers marsj til toppen. Vi var langt ifra alene om å ville nyte utsikten fra toppen denne helgen, men folk flest stresser opp og ned på samme dag. Vi derimot hadde lagt inn en overnatting på DNT hytte på toppen av fjellet, dermed fikk vi fjellet mer eller mindre for oss selv. Fra Gaustatoppen har man Norges største utsikt, målt etter areal. Under ideelle forhold har en utsikt over et område på 60 000 km², noe som tilsvarer nesten en sjettedel av fastlands-Norges. Til sammenligning dekker Danmark ca. 43 000 km². Med det nydelige høstværet vi opplevde i helgen med klar fin høstluft og sol fra skyfri himmel kan jeg vanskelig tenke meg noe bedre sted å være. En fantastisk fjellhelg med gode venner, deilig mat og drikke på Norges tak. Gaustatoppen med overnatting i DNT-hytta anbefales på det sterkeste!

Fornøyd gjeng på toppen.

Lene over og Wenche under utfordrer skjebnen:-)



Fantastisk vær med sol fra skyfri himmel, men det kan fort bli kjedelig fotovær. Fineste fotolys var det rundt og etter solnedgang og ved soloppgang.


Gaustatoppen turisthytte en time etter solnedgang.

onsdag 1. september 2010

Ny art med nytt objektiv

Elefant. Canon EOS 7D. 70-200mm f2,8L IS II USM. Bl 2,8 og 1/60 sek. Iso 1600

Litt tidligere i sommer kjøpte jeg Canon`s nye 70-200mm f2,8L IS II USM. Jeg har frem til nå benyttet et Sigmaobjektiv med samme zoomområde men uten stabilisator, men har aldri blitt helt fornøyd med det. Canon`s nye 70-200mm kom på markedet i vinter og er av utsende lik sin forgjenger, men det er gjort en rekke endringer og forbedringer. Objektivet er nå utstyrt med siste versjon av Canons bildestabilisator, som i følge Canon skal være god for 4 trinn. I tillegg er den nye versjonen utstyrt med ny coating og har også fått fluorittglass i et av elementene, dette for å redusere fargefeilbrytningen som den eldre versjonen visstnok hadde noe problemer med. Canon har også klart å forbedre objektivets nærgrense med 20 cm, og objektivet skal ha bedre byggekvalitet samt at autofokusen skal være raskere og mer stillegående enn før. Og med en prislapp på rundt 20 000,- er det grunn til å stille store krav til dette objektivet.


Selv om jeg alltid har hatt en 70-200mm f2,8 i en eller annen versjon så bruker jeg det relativt lite, men det er for meg et må ha objektiv. Men det samme har vært tilfelle med denne nye versjonen, jeg har nesten ikke brukt det frem til nå. Så da jeg skulle ha med datteren min på Cirkus Merano i forrige uke tok jeg med det nye objektivet. Og med en lyssterk telelinse i kombinasjon med at de nyeste generasjonene med kamerar som tåler langt høyere isoverdier enn tidligere ble det virkelig artig å være Cirkusfotograf:-) Objektivet imponerte virkelig, lynrask og presis autofokus selv i dårlig lys og stabilisatoren gjorde den til en lek å ta bilder ned til 1/50 sek. Så langt er jeg meget fornøyd med dette objektivet!

Klikk på bildene for å se i større versjon!

Miguel Ferreri, Linedanser. Canon EOS 7D. 70-200mm f2,8L IS II USM. Bl 2,8 og 1/640 sek. Iso 1600

Klovnene Bobylevs. Canon EOS 7D. 70-200mm f2,8L IS II USM. Bl 2,8 og 1/320 sek. Iso 1600

Sjongløren Michael. Canon EOS 7D. 70-200mm f2,8L IS II USM. Bl 2,8 og 1/640 sek. Iso 1600